Heerlijke Kerst: ham met mosterd

Ham met (Gentse) mosterd

Ham met (Gentse) mosterd

Dit recept publiceer ik hier op uitdrukkelijk verzoek van een vriendin uit Gent. Ze was zo lief de nodige mosterd voor me mee te brengen. Voilà, beste Marie-Lou, hier is het beloofde recept! Smakelijk!

Koken
1 gezouten ham van 3 à 4 kg
2 theelepels zout per liter water
1 à 2 laurierbladen
15 witte peperbollen
12-15 pimentpeperbollen (of gemalen als je de hele peperbollen niet vindt)
1 uit
1 wortel

De Kerst ham is een kunstwerk. Niet heel moeilijk om te maken. Maar er is wel wat voorbereidingswerk aan. Het goeie nieuws is dat je beenhouwer dat voor je doet. Je bestelt de ham dus twee à drie weken voor je haar wil eten. Vraag je beenhouwer de ham te zouten. Als je de ham dan thuis hebt, moet je het vlees eerst goed afspoelen. Dan leg je de ham in een ruime ketel met water dat tot net boven de ham komt. Je hebt een vleesthermometer nodig. Die stop je in de ham, ter hoogte van het dikste gedeelte.

Laat aan de kook komen en neem met schuimspaan het schuim weg van de oppervlakte. Voeg per liter water 2 theelepels zout toe. En ook laurierblad, piment, peper, ui en wortel. Doe het deksel op de ketel en bereken de gaartijd vanaf dat het water weer kookt. Reken 50-60 minuten per kg. Hou de tijd in de gaten! De ham moet, onder deksel, op lage temperatuur (zo tegen het kookpunt aan) garen. Niet echt koken, dan wordt de ham droog. Wanneer de thermometer 71-73° aanwijst, neem je de ham uit de ketel en laat je afkoelen. Neem het eventuele net en het vet weg. Als de ham is afgekoeld, wikkel je in aluminium folie en leg je in de koelkast tot je klaar bent om te bakken.

Bakken
½ ei of 1 eiwit
2 eetlepels mosterd (van Gent…)
½ eetlepel kristalsuiker
1 dl paneermeel
½ theelepel zout

Leg de ham op een bakplaat. Meng ei, mosterd en suiker en smeer het met een penseel over de ham. Meng paneermeel en zout en strooi door een zeef over de ham. Bak op 225° tot de ham een mooie kleur heeft gekregen, ongeveer 15 à 20 minuten.

Serveer de ham met rode kool, aardappelen en zelfgemaakt appelmoes. Of koud, op een stuk knäckebröd met extra mosterd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: