Gubbröra (‘Opa’s chaos’)

Zweden zijn echte buitenmensen. In de zomer én in de winter! Picknicken met familie of vrienden is een van dé favoriete bezigheden van de Zweden. Dat kan evengoed vlakbij huis, iets wat we hier ook wat meer zouden moeten doen!

Je zou er verbaasd over zijn hoeveel prachtige picknickplekjes er dichtbij te vinden zijn in de provincie Antwerpen. Je kan bijvoorbeeld op winterpicknick in het Kalmthoutse Arboretum. Nog tot eind februari krijg je er een uitgebreide picknick voorgeschoteld. Maar je kan natuurlijk ook zelf aan de slag …met gerechten die je makkelijk op voorhand klaarmaakt én makkelijk meeneemt. Zoals Gubbröra : eiersalade met ansjovis. Zweden kent veel gerechten met gezouten vis, dat bewaart langer.  Gubbröra is lekker als voorgerecht op het typisch Zweedse Tunnbröd of in een pita-broodje. Ideaal ook in combinatie met een streekbiertje.

Swedishdesign-15_preview.jpeg

Wat heb je nodig:

125 gram ansjovisfilets
1 (rode) ui
1 dl dille
1 dl bieslook
1 dl peterselie
4 gekookte aardappelen
4 hardgekookte eieren
2 eetlepels mayonaise of créme fraîche
(zwarte) peper
Tunnbröd, roggebrood, pitabrood om de salade op of in te doen

Bereiding: Dat valt goed mee! Hak of snijd alle ingrediënten fijn en meng ze goed door elkaar. Serveer lauwwarm. (Maar koud is het ook lekker!)

%d bloggers liken dit: